fotografieElsZweerink
interviews n.a.v. DOEK!
Zin, 9 september 2010

Maria Goos interviewt Maria Goos


Maria, waarom heb je dit stuk geschreven?
"Ik wilde al langer een stuk schrijven dat speelt in de toneelwereld. Aanvankelijk dacht ik dat het een stuk over acteurs zou worden, maar tijdens het schrijven miste ik een bodem. Toen begreep ik dat het een stuk over liefde zou worden."

Wat wil je vertellen over de liefde?
"Ik heb in DOEK! de vraag gesteld: wat is echt en niet echt in de kunst, op toneel en in de liefde? Is de grote liefde waar niet mee te leven valt een grotere liefde dan een liefde met wie het wel prettig is? Dat soort vragen. In films en toneelstukken laten schrijvers bijna altijd hun personages kiezen voor de grote liefde. Of dat nou een persoon is of een grote passie. Maar de meeste mensen doen het anders. Het merendeel van de mensen leeft niet met hun grote liefde en doet niet iets in het leven wat hun grote passie is. Is het daarom minder wat die mensen doen? Ik vind van niet."

Bedoel je soms dat tevredenheid te prefereren is hoven geluk? "Ik bedoel te zeggen dat er niet alleen moed voor nodig is om in het leven te kiezen voor de grote passie en het grote gevoel. Er is ook veel moed voor nodig om te leven met minder spectaculaire gevoelens."

Heeft dit te maken met je leeftijd? Je bent nu 54. Is dat de leeftijd waarop geluk verandert in tevredenheid?
"Tussen je twintigste en veertigste moet je voor het allerhoogste gaan.

De grote liefde, het grote gevoel, de hoogste berg. Maar ik vind dat het een keer moet ophouden. Er moet een moment komen waarop je zegt: het geluk ligt niet meer in de toekomst, maar in het nu. Wie ben ik en waar sta ik nu? Dan kan geluk veranderen in tevredenheid of ontevredenheid. Of je kan het intenser gaan ervaren dan je voorheen deed. Of word ik nu een beetje vaag? Ik geloof dat ik te veel in te weinig woorden wil vatten. Geluk is een emotie die floreert bij eenvoud. Als je erover begint te lullen, kruipt het weg."

Loes Luca en Peter Blok spelen de hoofdrollen in DOEK! Zijn Lies en Richard gelukkig?
"Is iemand gelukkig als hij of zij het zelf niet weet?"

Heb je het stuk al gezien?
"Een keer of tien in de try-out fase."

Wat vind je ervan?
"Ik vind met name de constructie goed gelukt. En het is een feest om naar Loes en Peter te kijken."

Wat is er niet gelukt?
"Moet er iets niet gelukt zijn? Mag het ook een keertje allemaal wel gelukt zijn? Het is geestig, het is ontroerend, het gaat ergens over, er wordt verrukkelijk gespeeld."

Tevreden dus?
"Meer dan dat. Intens gelukkig!"


→ Vreemd Bloed