fotografieElsZweerink
Dit jaar stond de voorstelling Oumi, gespeeld door Nasrdin Dchar en geschreven door mij op Lowlands.

De voorstelling is begonnen als een lunchvoorstelling voor Theater Bellevue, in de Palonizaal. Daar kunnen zestig mensen in.

Doordat Oumi zo'n groot succes bleek heeft de voorstelling ook een paar keer in de grotezaal van Bellevue gestaan. Daar kunnen 450 mensen in. Maar op Lowlands stond Oumi in een tent met een capaciteit van 3000 mensen.

De tent bleek geen voorstellingstent, geen theatertent, maar echt een tent voor optredens, voor bandjes.  Het podium was hoog en het publiek zat in grote vakken met daaromheen enorme sleuven om de boel, brandweertechnisch, vrij te houden. Eén podium dat steil opliep stond recht op het podium en aan de zijkanten waren nog twee steile vakken.  Het was om elf uur 's ochtends al bijna dertig graden, dus moest er een airco aan, want anders waren er doden gevallen. Die airco loeide de hele voorstelling door. Dat kon niet anders. Wie verwacht er nu dat Low Land-gangers, die er al een vermoeiend programma op hebben zitten, om half twaalf 's ochtends komen toestromen om naar een solo te komen kijken waarin iemand over zijn moeder vertelt? Ik niet. Ik was dan ook verbaasd dat er al ruim voor aanvang mensen voor de tent zaten. En ongelofelijk, maar toen de tent openging stroomden er in een paar minuten 3000 nauwelijks geklede mensen naar binnen. We waren allemaal onder de indruk en Nasrdin deelde dat met het publiek. Hij vroeg of ze de wave voor hem wilde doen wat ze graag deden.

Onder de haast onmogelijke omstandigheden van hitte, airco, een poppodium in een tent, en vroeg in de ochtend, speelde Nasrdin ze allemaal plat. Het was echt een indrukwekkende gebeurtenis. En na afloop een dolenthousiaste joelende staande ovatie. Een intieme solo, een aquarel, die diepe indruk maakte. Het was prachtig, echt prachtig. Ode aan Stella, de programmeuse van Lowlands die dit aangedurfd heeft en ode aan Nasrdin die het meer dan waar maakte.
  IMG_2453 IMG_2453 IMG_2453
  Bas en Philip, de technici back stage back stage, achter het podium Robin Vogel, de decor ontwerper
  IMG_2453 IMG_2453 IMG_2453
  Nas, een half uur voor aanvang (3x)
  IMG_2453 IMG_2453 IMG_2453
  wachtend publiek buiten,
een kwartier voor aanvang
publiek zit al klaar één van de zijvakken van de zaal
  IMG_2453 IMG_2453  
  Nas vraagt 3000 mensen voor aanvang
om de wave doen
publiek tijdens de voorstelling