De Geschiedenis van de Familie Avenier

De Geschiedenis van de Familie Avenier

het toneelstuk, de dvd, fragment
het toneelstuk
De Geschiedenis van de Familie Avenier is de titel van een vierluik, waaraan Maria vanaf het voorjaar 2005 schrijft voor Het Toneel Speelt. Het betreft de geschiedenis van een Nederlandse arbeidersfamilie vanaf 1956.

In deel 1 beleeft de grote familie de dag en de avond waarop het jaar 1955 overgaat in het jaar 1956. 's Middags worden er voorbereidingen getroffen voor de avond. De één brengt een stuk vlees, de ander neemt extra stoelen mee. In de voorkamer liggen opa en oma in een groot bed te sterven, maar het kan ook zijn dat ze geen zin hebben om op te staan.
In de winkel beneden moet Jan van zijn vrouw op deze laatste dag van het jaar alle openstaande rekeningen innen.
Aan de overkant van het huis zijn in het café, dat uitgebaat wordt door een zoon van deze familie, op oudjaarsavond ineens twee gasten komen binnenwaaien die niet wegwillen. Ze hebben het over jazz en existentialisme. Niemand weet wat dat laatste is, maar er gaat iets magisch uit van het woord.
Als het twaalf uur slaat, staat heel de familie bij elkaar om zoals altijd het Wilhelmus te zingen. Dit jaar worden ze hierbij voor het eerst begeleid door een langspeelplaat. De plaat blijft hangen. De familie springt in de lucht; dan slaat de plaat niet meer over. Maar er valt iemand op de grond.
Nooit meer zal het worden zoals voorheen.
Nooit meer.

De volgende acteurs werken aan dit project mee: Marisa van Eyle, Carine Crutzen, Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat, Marcel Hensema, Tjitske Reidinga, Sarah Jonker, Guy Clemens, Thomas Cammaert, Khaldoun Elmecky, Fockeline Ouwerkerk en Nasrdin Dchar. De regie is in handen van Jaap Spijkers. Het Toneel Speelt produceert.
De première van de eerste twee delen vindt plaats in 2007, die van deel 3 en 4 in maart 2008.

Bezoekersaantallen van alle voorstellingen van De Geschiedenis van de Familie Avenier, gespeeld door Het Toneel speelt: 1 & 2 = 47.965, 3 & 4 = 38.487, marathon = 23.140.
de dvd
De dvd Familieportretten is vanaf 5 september 2008 (online) verkrijgbaar.

De research voor De Geschiedenis van de Familie Avenier is voor een groot gedeelte vastgelegd op twee dvd's, die geproduceerd zijn door De Familie. Filmmaker Michiel van Erp en Maria zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de interviews.

Voor deel 1 spraken zij met Maria's nichten en neven om de herinneringen aan het bovenhuis van Maria's oma in 1955, te 'verifiëren'.
Ten behoeve van deel 2 van De Geschiedenis van de Familie Avenier (1970) interviewden zij een familie waarop de veranderende seksuele moraal in die tijd veel invloed heeft gehad. Om deel 3 (1980) gedeeltelijk uit te kunnen werken, gingen ze op bezoek bij een Tilburgse familie waarvan de dochter met de eerste Marokkaanse gastarbeider in Tilburg is getrouwd.
In deel 4 kijken drie vrouwen terug op hun leven. Heel openhartig vertellen zij over de grote liefdes in hun leven, waar ze niet mee zijn getrouwd en over wat het leven zoal kan aanrichten. Het zijn prachtige portretten van prachtige vrouwen.
De dvd wordt gedistribueerd door A-film.