cover

Smoeder

Vierdelige interviewserie Smoeder bij omroep MAX

De geplande theatertournee van de voorstelling Smoeder met Maria Goos en Marcel Musters kon door COVID-19 helaas niet doorgegaan, in plaats daarvan gaat Maria Goos langs bij collega's uit de culturele sector die een speciale band met hun moeder of vader hebben: Marcel Musters, Loes Luca, Meral Polat en Hedy d'Ancona. Dat is de vierdelige interviewserie Smoeder geworden die vanaf zondag 26 september om 23.00 te zien is op NPO2!

Smoeder is een samenwerking van Omroep MAX met mugmetdegoudentand voor televisie en geproduceerd door CCCP. Alle foto's zijn stills van de opnames gemaakt door CCCP.

Aflevering 1: Marcel Musters - zondag 26 september
Maria bezoekt Marcel in zijn tuinhuisje, waar hij herinneringen ophaalt aan zijn jeugd in Tilburg in de jaren zestig en de belangrijke rol die zijn moeder Thea daarin speelde voor hem en zijn drie broers. En legt hij uit waarom hij de interviews niet samen met Maria af kon nemen…
Ook komen flarden voorbij van de voorstelling Smoeder door de jaren heen: het begin in 2004, de opnames van Michiel van Erp uit 2008 en 15 jaar later in 2019. En natuurlijk ontbreken Thea en Rietje niet. Marcel en Maria glijden in hun rol en geven op hun eigen wijze commentaar op het wel en wee van hun inmiddels volwassen kinderen.

Aflering 2: Loes Luca - zondag 3 oktober
Actrice Loes Luca kennen we allemaal wel van Het Klokhuis, Ja zuster, nee zuster en de nieuwe versie van 't Schaep met de 5 pooten. In oktober 2015 ontving Loes Luca De Lof der Zotheidprijs. Voor haar hoofdrol in de speelfilm Mi Vida (2019) werd Luca genomineerd voor een Gouden Kalf. Maria heeft Loes goed leren kennen toen zij voor haar de voorstelling ZOEK! schreef.
De sterke band die Loes met haar moeder heeft, steekt zij niet onder stoelen of banken. Altijd als je Loes over de markt in Rotterdam zag lopen, zag je haar moeder, todat de Alzheimer de kop op stak. In deze aflevering praat Maria met Loes openhartig over haar bijzondere relatie met haar moeder.

Aflevering 3: Meral Polat - zondag 10 oktober
Meral is een Nederlands actrice, theatermaakster en zangeres. Naast haar glansrollen in o.a. De Gesluierde Monologen, Het Klokhuis en Kamp Holland, speelde en zong ze ook in Sombersongs, een productie van mugmetdegoudentand met performer Baby Dee, die in 2017 te zien was op de Parade. In 2008 won Polat voor haar rol in Hollandse spoor de Guido de Moorprijs.
In deze aflevering staat de in 2020 overleden vader van Meral centraal. Maria interviewt Meral over haar muzikale vader met wie ze zeer close was.

Aflevering 4: Hedy d'Ancona - zondag 17 oktober om 23.00 uur
Last but not least: activiste en o.a. oud-minister Hedy d'Ancona! Niet alleen is ze bekend feminist, we kennen haar ook van haar inzet voor de kunst- en cultuursector en van haar carrière als politica.
In deze laatste aflevering kom je meer te weten over Hedy en waar zij vandaan komt.interviews
overige publiciteit