smoeder

SMOEDER

SMOEDER – 15 JAAR LATER

20 maart t/m 26 april 2019 → speellijst
première: 22 maart, Theater Bellevue.
Tekst en spel: Marcel Musters en Maria Goos.

SMOEDER – 15 JAAR LATER is een productie van mugmetdegoudentand

In 2004 hebben wij - Marcel en Maria - Smoeder gemaakt, een vertelvoorstelling. De aanleiding was het overlijden van Marcels moeder in 2002. Maria's moeder is in 1985 al gestorven. In Smoeder vertelden we over hun Brabantse levens, over wie ze voor ons waren. Smoeder was een groot succes. We hebben het meer dan honderd keer gespeeld en er is een televisieregistratie van gemaakt. Inmiddels zijn we bijna vijftien jaar verder dan die eerste keer dat we Smoeder speelden.

We hebben verloren, we hebben gewonnen. We leven nog. We spelen nog, we schrijven nog. We hebben nog lief. Hoe kijken we nu aan tegen de levens en de dood van onze moeders? En we noemen het: Smoeder – 15 jaar later. Want we vertellen integraal het oude verhaal, maar vullen het aan met het nieuwe verhaal. We zijn vijftien jaar ouder, vijftien jaar wijzer. Wat heeft de afgelopen vijftien jaar met ons gedaan? We zien je graag bij onze voorstelling.
Een vertelvoorstelling met Maria Goos en Marcel Musters.
SMOEDER is een voorstelling over moeders. Brabanders Maria Goos en Marcel Musters zeggen: "Smoeder is dood." en vertellen daarover.


Bezoek ook de speciale SMOEDER-pagina's op www.mugmetdegoudentand.nl met recensies, achtergrondinformatie, inspiratiebronnen, foto's van andere moeders en te beluisteren fragmenten van de gebruikte muziek en van de in de Tilbörgse taol vertellende en zingende tantes van Marcel.
De televisiefilm en dvd
Regisseur Michiel van Erp maakte voor de VPRO een televisiefilm over SMOEDER, waarbij - los van de voorstelling zelf - ook het publiek wordt geportretteerd. In deze televisiebewerking spelen Maria Goos en Marcel Musters de allerlaatste voorstelling van het stuk in het uitverkochte café restaurant De Rode Leeuw in het West Friese Ursem.
Extra op de dvd: de originele toneelvoorstelling!
Aldus de Volkskrant: 'Klein in opzet, groots in impact.'
foto's van de laatste voorstelling