fotografieElsZweerink
OVERSPEL (nr 46)
Tijdens het eten zei ik tegen mijn gezin: "De redactie van het Magazine heeft een special bedacht over overspel". "Waarom nou over overspel", mompelde man. "Ze willen dus dat ik daar iets over schrijf", zei ik. Allebei de dochters legden het bestek neer. De jongste zei: "Hoor eens, pappa is al bloot uit de douche gestapt in Evelien, daar had heel de school het over, nu moet jij niet ook nog eens raar gaan doen." En de oudste dochter zei: "Je gaat toch niet iets schrijven waar wij ons voor gaan schamen he? Je bent Patty Brard niet". Kijk, dat is nou een argument waar ik gevoelig voor ben.

In zijn algemeenheid dus: overspel. Het komt minder voor dan we wellicht denken. Voor overspel is namelijk een speciaal soort huwelijk nodig: het verstandshuwelijk. Om een verstandshuwelijk goed te houden, is overspel nodig want een mens is meer dan alleen verstand. Overspel is de derde partner in een verstandshuwelijk. Maar nu bijna iedereen mag trouwen met de man of vrouw van zijn keuze is overspel een zeldzaamheid geworden. Overspel is een heel erg moeilijk te spelen spel, waarbij het gaat om het genoegen van de seks. Seks en seks alleen. Geen verhouding, geen verleden, geen toekomst. Seks.

Mannen noemen hun vreemdgaan bij voorkeur 'overspel' terwijl het in wezen vaak een affaire betreft. Zeggen: "Ik kan niet wachten tot ik je weer zie", daar begint een affaire. Zeggen: "Als ik bij jou ben, voel ik pas dat ik leef", is een overtreding. Elke verwijzing naar vroeger of later valt buiten de spelregels van het overspel en duwt de boel richting affaire. Elke verwijzing naar een emotionele gehechtheid die verder gaat dan het moment van samenzijn is ook een overtreding. De echte pur sang overspelige weet wat de inzet is: seksueel genot. En dat is iets anders dan compensatie zoeken voor een slecht huwelijk, of bevestigd willen zien dat je begeerd wordt of nog meetelt, hoewel deze beweegredenen het seksuele genot natuurlijk niet uitsluiten. De echte overspelige heeft de boel in de hand en zorgt ervoor dat er niemand gekwetst wordt.

Ik ken één vrouw die het kan: ze heeft een gelukkig huwelijk, met kinderen, maar ze heeft ook een relatie met een man waar ze een paar keer per jaar seks mee heeft. Hij zegt weliswaar dingen als: "Dit hotel vind ik leukerder als waar we toeneerst waren", maar dat zit ze niet mee. Verder weet ik alleen maar van overspel dat de inleiding was tot scheiden en van overspel dat tot diep verdriet en verwarring leidde, want probeer maar eens niet verliefd te worden op iemand waar je verrukkelijke seks mee hebt. En probeer maar eens te houden van iemand die je minder opwindt dan de persoon waar je overspelig mee bent. Allemaal heus niet makkelijk.

Idee: alle leuke hotels van Nederland moeten een Camera Erotica hebben. Een heel smaakvol ingerichte kamer waar je overspelig kunt zijn met bijvoorbeeld degene waar je mee getrouwd bent. Het gaat er om de seks en de seks alleen. Geen gemekker over de kinderen en ook geen mooie boeken mee. Alle attributen zijn in de kamer aanwezig zoals de klassiekers: handboeien en zwepen. Zo ook een trilbed en een tweepersoonsbad en erotiserende oliën en… twee kasten vol verkleedkleren. Van matrozenpak tot verpleegstersuniform. Ook in XL. Er mag gelachen worden. En natuurlijk heerlijke champagne, massageolie met frambozensmaak, een doos bonbons en misschien een heel klein ietsepietsie echte XTC. Ik noem maar wat. En de boel is stevig gecapitonneerd. Waarom is er dat niet? En dan gewoon lekker ontbijten tussen de andere gasten zonder je te schamen. En het personeel doet dan heel lief tegen je, omdat ze het leuk vinden dat jij het leuk hebt gehad. Met je eigen vrouw. Of man. Alles in de openheid. Zou toch leuk zijn? Kom op College Hotel of Hotel New York, hier ligt een missie. Ja okee, zonder dat ietsepietsie.

Nu even iets anders: dit is de laatste column als mezelf. Ik kom over een tijdje wel terug, maar als iemand anders. Een personage, zeg maar. Nu hebben er heel veel mensen gereageerd op de afgelopen columns, vooral veel docenten. Nu ga ik aan de schrijvers van die mails, waarvan ik vind dat ze door meer mensen gelezen zouden moeten worden dan alleen door mij, toestemming vragen of ik die mails op mijn site mag zetten, met afzender zodat er contact tussen de lezers mogelijk is. Ik denk dat dat inspirerend voor veel mensen kan zijn.

Fijne vakantie en heel veel dank voor al het liefs, al het moois, al het wijze, al het betrokkene. Het licht is niet gedoofd. www.mariagoos.nl