fotografieElsZweerink
KLEIN GEBAAR (nr 41)


Dan hebben we nog de toestand met de straatvegers in het stadsdeel Slotervaart, rondom het August Allebéplein. De straatvegers daar worden met enige regelmaat belaagd door Marokkaanse jongeren. Nu mogen de reinigers die in vaste dienst van de gemeente zijn niet meer met de pers praten, maar deze vegers zijn officieel in dienst bij een particulier bedrijf genaamd CCB, dus die durfden wel te melden dat een collega wel eens een stomp in zijn gezicht heeft gekregen, dat er door de Marokkaanse kinderen wel eens met eieren en met tomaten naar ze wordt gegooid, dat er ook wel eens iemand een pistool op zijn gezicht gericht heeft gekregen, dat er ook wel eens iemand met de dood wordt bedreigd, dat er ook wel eens iemand is neergestoken en dat de veegwagens wel eens opengebroken worden waarna de broodtrommels worden gestolen. Woordvoerster Joke padmos zegt over dit alles: "Zulke dingen kunnen gebeuren als je veel op straat bent."
Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch vindt dat de vegers een anti-agressietraining moeten volgen. Ik vind dat die Marokkaanse jongeren voor elk woord van bedreiging en elke gegooide tomaat 40 uur taakstraf moeten krijgen, bij de reinigingsdienst graag, in hun eigen wijk en ik begrijp niet waarom dat niet gebeurt.
Nu wil ik een taart bezorgen bij de vegers. Het stadsdeel wilde het adres, want ik kan het niet vinden, van de particuliere reinigingsdienst telefonisch niet geven. Of ik het verzoek per mail kon indienen. Dat heb ik gedaan. Ik heb een antwoord gekregen: 'Uw mail staat geregistreerd onder nummer: SLOV 2006/6204 en zal nader ter behandeling worden genomen door de heer C. Vogel.' We zijn inmiddels een week verder. Nog niets gehoord van C. Vogel. Een klein gebaar maken. Het wordt je niet makkelijk gemaakt.