fotografieElsZweerink
IDEE! (nr 38)
Als kind heb ik drie uitvindingen gedaan, te weten de doorzichtige paraplu, de panty en het nagellakvel.
Alleen het nagellakvel heeft het niet gehaald. De andere twee wel, maar helaas wist ik als achtjarige nog niet dat uitvindingen veel geld kunnen opleveren en daarbij had niemand er vertrouwen in. Toen ik mijn moeder vroeg waarom er geen nylons werden gemaakt met een broekje eraan, zei ze dat dat niet hygiënisch zou zijn. Waar ze gelijk in had. Panty's zijn lelijke krengen waar je nog niet dood in gevonden wil worden. Wat overigens heel vaak wel gebeurt omdat panty's niet verteren, hoorde ik van een grafdelver.
Die doorzichtige paraplu is inmiddels alweer uit de mode. Ondingen waren het. Paraplu's zijn sowieso ondingen, vooral voor de mensen die er niet onder lopen. Alleen Aziaten en Afrikanen weten hoe ze een plu in opengevouwen toestand moeten dragen, namelijk met gestrekte arm hemelwaarts hoog boven het hoofd.
Over die nagellakvellen (een vel met nagelvormige zelfklevende laklaagjes) heb ik als acht- of negenjarige nog een brief geschreven naar een cosmeticafabrikant. Nooit iets op gehoord.

Uitvindingen doe ik niet zoveel meer, behalve dan de leesbril met schuimrubberen pootjes waardoor je in bed ook op je zij gelegen kan lezen. Ideeën heb ik nog wel. Zoals het idee voor een telefoondienst die je kunt bellen als je weer eens niet meer weet van welke band dat fantastische nummer ook alweer is. Man weet het ook vaak niet en ik bluf dan dat dat nummer op Woodstock gespeeld is, wat altijd aannemelijk klinkt maar bijna nooit waar is. In zo'n geval de 'liedjeslijn' gebeld, even de melodie zingen en huppekee, u wordt teruggebeld zodra de computer er uit is.

Overbuurvrouw had het geweldige idee om de handel op koninginnedag te verbieden. Weg met die hysterische, totaal uit de hand gelopen onzin om de verjaardag van Majesteit te vieren met het zo duur mogelijk verkopen van de troep uit kelder en garage. Ruilen! Vanaf nu mag er op Majesteits' verjaardag alleen nog geruild of weggeven worden.

Man heeft het idee voor een gaspit met ingebouwde wekker. Hij laat namelijk elke dag opnieuw de melk voor de koffie overkoken. Man had nog een idee: de apparaten in fitnesscentra aansluiten op een dynamo zodat ze energie opleveren als ze gebruikt worden. Hij wil ook een knuffelkantine op middelbare scholen: je kunt er alleen maar gezond voedsel krijgen en je kunt er chillen in zacht licht, op zachte banken, met rustgevende projecties tegen de muren, lieve muziek, en de ruimte is gevuld met de lucht van etherische oliën.

Ik had het idee om elke werknemer die een eind boven modaal verdient een dag per maand vrijwilligerswerk te laten doen in de zorgsector. Werklozen moeten elke week een dag in die sector helpen. Geen zin is geen argument.

Nu stond er een klein maar verbijsterend berichtje in de krant. Philips heeft een uitvinding gedaan, die nu in Amerika in de praktijk getest wordt. Door die uitvinding is het niet meer mogelijk om naar een televisiefilm terug te keren als je tijdens het reclameblok hebt weggezapt, tenzij de kijker er voor betaalt om terug te keren. Je móet dus blijven kijken. Ik hoop dat het flopt. Geen wereld zo onbeschaamd en zo immoreel als de wereld van de reclame. Ik heb er bij ons al een hekel aan. Je kunt het bijna niet ontvluchten. De meeste zenders programmeren ook dat horizontaal.

En klagen helpt niet. Een goed idee ook niet, maar geen idee al helemaal niet. Hier is ie dan: ik wil in Nederland een speciaal kanaal waar je naartoe kunt zappen als je de reclameblokken niet wilt zien en horen! Op dat kanaal is er gedurende het reclameblok elke keer iets leuks te zien. Najib Amhali geeft een voorproefje van zijn nieuwe show, prinses Irene leert ons haar lievelingsrecept verwezenlijken, Rita Verdonk leidt een ontspannende meditatie, Marco Borsato leert ons de tekst van zijn nieuwe liedje wat we, met de ramen open en de televisie heel hard aan, na een minuut of acht massaal gaan zingen. Ali B. leert ons 25 belangrijke Arabische woorden, Yasmine Allas leest die fragmenten uit de Koran voor waarin de zachtaardigheid van het boek goed tot zijn recht komt en Paul de Leeuw neemt de avondkrant met ons door. In een balk aan de zijkant van het beeld zie je op welke zenders de reclameblokken voorbij zijn, zodat je op tijd terug kan naar de film of de serie waar je naar zat te kijken. Tenzij het op het nieuwe kanaal allemaal zó leuk wordt dat je helemaal niet meer terug wilt! Dan breiden we uit.