Cloaca
-- Persbericht --
ANP, 22 april 2004

Maria Goos maakt internationaal debuut met Cloaca

LONDEN/AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse stuk Cloaca van scenariste Maria Goos wordt dit najaar in Londen opgevoerd. Dat heeft Goos donderdag bekend gemaakt. Het stuk gaat 28 september in première in het Old Vic Theatre. Artistiek leider en Oscarwinnaar Kevin Spacey zal de regie over het stuk voeren. In Nederland lag de regie in handen van Willem van de Sande Bakhuyzen.

Cloaca vertelt over vier veertigers die na jaren weer een weekend met elkaar optrekken en er achter komen dat hun vriendschap en de idealen van vroeger niet zo veel meer voorstellen. De vier hoofdrollen worden ingevuld door Engelse toneelacteurs. Het stuk werd vorige seizoen uitgevoerd door Het Toneel Speelt en was met een bezettingsgraad van 95 procent dat seizoen de grootste toneelhit in de Nederlandse theaters. In het najaar kwam de film uit, die ruim 140.000 bezoekers trok en de publieksprijs won op het Nederlandse Filmfestival.

De Engelstalige vertaling is gemaakt door de Britse dichter Paul Evans, in samenspraak met Maria Goos. De scenariste zal de komende maanden ook regelmatig naar Londen overvliegen om supervisie te houden over het repetitieproces van de zwarte komedie.

"Dat is een groot verschil met Nederland", vertelt ze. "Hier geef ik het script af en kom tegen de première kijken wat Willem er van heeft gemaakt. Kevin wil echt dat ik elke week kom kijken hoe het gaat. Ik vertrouw hem echter: hij heeft te veel smaak om er een lollige komedie zonder angel van te maken."

Inhoudelijk zijn er slechts twee veranderingen aangebracht in het voor Engelse begrippen heftige stuk, waarin homoseksualiteit, prostitutie, zelfmoord en een pedofiele relatie voorkomen. "In de Nederlandse versie worden schilderijen verduisterd uit een gemeentelijke kunstopslagplaats Dat begrepen ze in Engeland niet: nu belanden de schilderijen in het gemeentearchief door het faillissement van de maker. Dat is een enorme versimpeling."

De epiloog, die speelt ná de zelfmoord van één van de karakters werd uit het Nederlandse stuk, werd uit het Nederlandse stuk verwijderd "omdat het te specifiek was". In Engeland echter is die epiloog behouden.

Behalve in het Engels is Cloaca inmiddels ook in Italiaans, het Spaans en het Duits vertaald. Over de uitvoeringen van die versies kan Goos echter nog niets concreets melden. Het is de bedoeling dat Het Toneel Speelt het hitstuk in 2005 nogmaals op de planken brengt. Gedacht wordt zelfs aan een drieluik, waarin behalve Cloaca ook Goos' eerdere theatersucces Familie en een nieuw stuk waar ze momenteel aan werkt te zien zullen zijn.

Dit wordt een bewerking van een eerder conceptidee dat Goos een paar jaar geleden had van een film over de familie Bussinck uit haar veelgeprezen AVRO-serie Oud Geld. Het stuk handelt om een westerse en een Arabische elitefamilie die samenkomen voor een huwelijk. Ondanks de beste intenties die beide partijen hebben, loopt de situatie toch volledig uit de hand.

Daarnaast werkt Goos op dit moment aan het script voor de film Leef!, een derde filmproject dat zij samen met regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen maakt. Dit verhaal handelt om een veertigjarige vroedvrouw die zich beseft dat ze een druk leven heeft, maar aan echt leven niet toe komt. De hoofdrol wordt gespeeld door actrice Monic Hendrickx. Leef! moet in december in première gaan.

-- einde bericht --