fotografieElsZweerink
PERSBERICHT
Maria Goos ontvangt Edmond Hustinxprijs 2008
vrijdag 14 november Toneelacademie Maastricht
De Stichting Edmond Hustinx kent zijn tweejaarlijkse prijs voor dramaschrijvers toe aan Maria Goos (1956).

Goos studeert van 1977 tot 1982 aan de Toneelacademie Maastricht en legt zich vanaf het vroegste begin toe op het schrijven voor toneel en televisie. Van 1985 tot 1989 leidt zij Toneelgroep De Kompaan en regisseert ze talloze stukken, ook van eigen hand. Toneelgroep Centrum, De Kompaan, Mugmetdegoudentand, Orkater, Het Toneel Speelt en vele andere gezelschappen brengen haar theaterwerk in première. Voor onder andere AVRO, Ikon, IDTV, BRT, VARA en VPRO schrijft Maria Goos scenario's voor successen als Pleidooi, Oud Geld en Familie, die op televisie of in de bioscoop het daglicht zien. Als winnaar van ondermeer een Gouden Kalf, een Academy Award, de Zilveren Nipkowschijf, de LIRA scenarioprijs en de Prijs van de Nederlandse filmkritiek ontvangt zij in 2004 de Gouden Ganzeveer voor haar gehele œuvre. Zij is dan al vier jaar benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.

De Edmond Hustinxprijs, schrijversprijs voor drama in de lage landen wordt telkens uitgereikt tijdens de tweejaarlijkse Conferentie van Maastricht voor Nederlandstalige dramaschrijvers uit België en Nederland. Met de ondertitel APPLAUS! staat deze conferentie op vrijdag 14 november aanstaande volledig in het teken van het succes van het Nederlandstalige toneel in de afgelopen jaren. Maria Goos ontvangt de prijs, groot 6.000,- op -zoals zij het zelf zegt- de 'heilige grond' van de Toneelacademie Maastricht. Scènes uit Cloaca, gespeeld door studenten van deze academie in een regie van Ger Thijs, omlijsten de laudatio door juryvoorzitter Kees Holierhoek en de uitreiking door Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux (onder voorbehoud).

Maria Goos begeeft zich daarmee in het illustere gezelschap van voorgaande prijswinnaars als Arne Sierens, Ad de Bont, Stany Cretz,Harrie Geelen, Paul Pourveur, Ignace Cornelissen, Karst Woudstra, Annie M.G. Schmidt en Hugo Claus.

bron: Stichting Dramaastricht, 16 oktober 2008
-- einde bericht --